Historien om Lewerentz
År 1930 ritade den världsberömde arkitekten Sigurd Lewerentz kontorshus och magasin åt Philips på Gävlegatan. I samma hus har vi idag, tillsammans med framstående arkitekter på Wingårdhs, fått äran att ta fram ett hotell vars designkoncept bottnar i historian om Lewerentz och det arv han lämnat efter sig.
Det utmärkande magasinet från 1930 är ett vackert betonghus med en strikt repetitiv fasad och flera mindre ljusinsläpp. Enkelhet, elegans, ett tydligt formspråk och fokus på materialval är genomgående i Lewerentz byggnader.
"Magasinet är designat av arkitekturens ”mästarnas mästare”. Till en början kändes uppgiften lite skrämmande, men sedan som en dröm som besannats. Att få studera och inspireras av Lewerentz detaljarbete, formspråk och materialval på så nära håll var en sann glädje."
Säger Helena Toresson, Vice VD på Wingårdhs
Idag, nästan 50 år efter Lewerentz bortgång, växer det internationella intresset för hans arkitektur. Hans känsla för detaljer och förmåga att skala bort onödigheter fascinerar arkitekturintresserade runt om i världen. I oktober 2021 öppnar ArkDes en omfattande utställning om den svenske arkitektens liv och verk.
VÅR GRAFISKA PROFIL
Lewerentz finns även med som en visuell kraft genom hela Blique by Nobis grafiska profil. Typsnittet som återfinns i hotellets logga och trycksaker är inspirerat av typsnittet som Lewerentz själv designade till Stockholmsutställningen år 1930, samma år som han ritade husen som idag är Blique by Nobis.
Ett samarbete mellan typsnittsföretaget Letters of Sweden och Fredrik Gruber år 2016 blev resultatet av typsnittet Funkis. Karaktärerna är starkt inspirerade av bokstäverna som Sigurd Lewerentz gjorde för sin affisch för Stockholmsutställningen år 1930. Detta var en händelse som hade stor inverkan på arkitektur och inredning under de kommande åren och anses vara funktionalismens genombrott i Skandinavien.
"Vi valde självklart Funkis till vår logotyp och här någonstans hittade vi en grafisk grund att stå på. Färgerna är en viktig del i vår grafiska profil och färgkombinationen vi landat i är inspirerad av den funktionalism som var typisk för Lewerentz, men med en modern Blique-twist."
Säger Blique by Nobis grafiska designer Alice Garpenschöld
Till höger ser ni den berömda postern för Stockholmsutställningen år 1930. Kolla noga på typsnittet och jämför med det vi använder i våra rubriker för att se likheter.
FUN FACT - MÖTESRUM
Som en hyllning till Lewerentz namngav vi alla våra 11 event- och konferensrum efter byggnader från hans portfolio - som till exempel Markuskyrkan i Stockholms förort Björkhagen, St Petri kyrkan i Klippan eller området Röda bergen alldeles i närheten av Blique by Nobis, där Lewerentz skissade på stadsplanen i ett tidigt skede.